ŞİRKETİNİZİN DİJİTAL EĞİTİMCİYE İHTİYACI MI VAR?
SİZE LAZIM OLAN
BİR Kiralık Teknolog
Belki de birçoğumuzun ilk defa duyduğu bir terimle karşınızdayız. Teknolojinin ilerlemesi ve dijital ortamın etkin bir şekilde kullanılmasıyla ihtiyaç duyulan bir meslek ve yeni bir kariyer adımı. Belirli bir süre sonra adını sık duyacağımız fakat şimdilik bizim için yeni olan bu konuyu sizler için araştırdık. Alanında uzman teknolog ALPER KESİM ile yaptığımız söyleşi sırasında aldığımız bilgileri sizler için derledik.
Kiralık teknologluk nedir?
Öncelikle teknolog nedir onu anlatmam lazım. Aslında uzun yıllardır var olan ancak pandemiyle beraber daha sık duyduğumuz bir görev tanımı. Eğitim teknoloğu; eğitim teknolojileri ile ilgilenir, uzaktan eğitim materyallerini kullanır ve lms (learning management system) platformlarını yönetir, eğitim içeriklerini dijitale dönüştürür, kullanıcılara ulaştırır, ölçme ve değerlendirmesini yapar.
Bu zamana kadar hep okullarda ve üniversitelerde varlığını sürdürse de özel sektör piyasası teknolog istihdamını son yıllarda arttırmış görünüyor. Buna rağmen piyasada var olan teknologların çoğu kendisini yine okullar ve üniversiteler için hazırlamış özel sektör ihtiyaçlarını görebilen ve uyum sağlayan kişiler ancak çok azı kurumsal firmalarda yer bulmuş.
Kiralık teknologluk ise tamamen özel sektördeki açığı, gerektiği kadar karşılayan ve birden fazla şirketin dijital eğitimini yine ihtiyaç dahilinde yönetecek olan bir çalışma modelidir. Kendi içinde teknolog istihdamı yaratamayan ya da yoğun bir dijital eğitim sürecine ihtiyaç duymayan şirketlerin belli dönemlerinde bu süreçlerine yardımcı olur.
Özel sektör ve okullar arasındaki dijital eğitimin farkı nedir?
Şimdiye kadar teknolog olabilmek için üniversitelerin BÖTE (Bilgisayar Öğretim Teknolojileri) bölümünden mezun olmak gerekiyordu. Bu bölümler de tüm müfredat ve yönlendirmelerini ilköğretim, lise ve üniversiteler için kurgulamış. Hep bu yönde mezun veren üniversitelerden çıkan teknologlar özel sektörde de çalışabileceklerini çok geç görmüş ve kendilerini bu yönde geliştirmeye başlamış.
Elbette yetişkin eğitimiyle ilkokul, lise çağındaki çocukların eğitimleri çok farklı. Ayrıca okullardaki dinamiklik ve hız, özel sektörle aynı değil. Bunun yanında özel sektördeki yöneticiler de bu alanın ne kadar önemli olduğunu ancak pandemi döneminde fark etti. Bu yüzden teknolog istihdamları son iki senede oldukça yükselmiş durumda.
Özel sektörde dijital eğitim neden önemlidir?
Bu soru üstüne saatlerce konuşulabilir. Her şirketin kendi yapısına göre farklı ihtiyaçları olabilir, yöneticilerin vizyonlarına göre şekillenebilir ya da çalışanların profil yapısına göre önem kazanıp kaybedebilir. Yani her şirket için önemi farklı olacaktır ancak devir hız devri, uzaktakileri yakın eden teknolojilerin devri. En önemlisi devir ekonomi devri. Sanırım şirketlerin en çok ilgisini çekecek madde de bu olacaktır. Dediğim gibi uzaktan eğitimin önemini anlatacak çok şey var ancak bu konu önemli. Çok şirketli holdingler, farklı şehirlerde çalışanları, ofisleri, mağazaları olan şirketler, bir bilgiyi anında herkesin cep telefonuna düşürüp tüm çalışanlarda aynı standardı yakalayabilmek isteyen firmalar için birebir bir teknoloji. Yani artık bilgiyi edinme konusunda coğrafya kader olmaktan çıkıyor.
Bir örnek verecek olursak; İstanbul merkezli bir firma, farklı şehirlerden eğitim için İstanbul’a getirdiği çalışanları için uçak parası, otel parası, salon, ulaşım, yemek masrafları, satıştan ya da hizmetten çekme kaybı gibi eksileri uzaktan eğitimle aşıyor ve büyük bir kazanç sağlıyor. Yüz yüze eğitimin insana dokunmanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz ancak her gün yeni bir bilgi iletme ihtiyacı duyulan bir devirde uzaktan eğitimin dolayısıyla eğitim teknologlarının önemi sorgulanamaz.
Teknologlara önerileriniz nelerdir?
Öncelikle ne yapmak istediklerine iyi ve doğru karar vermeliler. Öğretmen mi olmak istiyorum, özel sektörde teknolog mu olmak istiyorum. Okuldan mezun olurken kafaları net olmalı çünkü artık bir noktaya odaklanmak çok önemli. Kendilerini hedefleri doğrultusunda yetiştirmek o konuda uzmanlaşmak her zaman bir adım önde olmalarını sağlayacak. Artık sadece uzaktan eğitim platformunu yönetmek yetmiyor. İçerik oluşturmak gerekiyor. Çekim yapabilmeliler. Video learning’in gücünü kullanabilmeliler. İleride ajanslara bağlı kalmadan çalışabilmek şirketlerde her zaman tercih edilecek. Hem platformu yönetmek hem içerik hazırlamak hem video çekimi yapıp editlemek her zaman iş bulmakta hatta piyasada sivrilmekte fayda sağlayacaktır.
Ülkemizde uzaktan eğitimle ilgili hangi platformlar var, hangisini neden seçmeli?
Youtube en iyi uzaktan öğrenme platformudur. İstatistiklere bakınca bunu çok daha net görebiliriz. En çok kullanılan sosyal medya artık youtube ve arama motorları sıralamasında youtube google’ı hemen arkasından takip ediyor. Ancak bu tabi çok genel bir cevap oldu. Kurumsa firmalarla entegre çalışan, onların sap ya da personel tutma sistemlerine entegre olabilen lms platformları elbette var. Enocta bu alanda lider görünüyor ancak rakipleri de çok hızlı gelişiyor ve sağlam geliyor. Bu piyasadaki rekabeti artırarak ülkedeki dijital eğitim sistemlerini hızla geliştiriyor. Herkesin ihtiyacına göre bir lms platformu vardır mutlaka.
Dijital içeriklerin yöntemleri nelerdir peki?
Çok farklı içerik yaratma yöntemi vardır ancak en etkilisi videodur. Youtube’un en çok kullanılan sosyal medya platformu olması da bunun çok önemli bir göstergesidir. Artık insanlar kek nasıl yapılır diye google’a yazıp okumuyor, kek nasıl yapılır diye youtube’a yazıp izliyor. Bu yöntem daha hızlı daha etkili daha eğlenceli ve daha kolay geliyor. İnteraktif videolar günümüz hızında maalesef çok tuttu diyemeyiz. Netflix bile Bandersnatch’le bir hava yakalar gibi oldu ama geri dönüşlerden sonra bu projesine devam etmedi. Çünkü gizli kalmış, tıklamadığı, görmediği maddelerde ne izleyecekti kim bilir merak ediyor ve eksik kalma hissi insanları rahatsız ediyor. Scorm sistemler de yukarıda bahsettiğim birçok nedenden dolayı artık okul seviyesinde kalıyor.
Alper Kesim kimdir? Bundan sonraki projeleri neler?
Aslen fotoğrafçıyım. İstanbul üniversitesi Jeoloji Mühendisliği okumama rağmen aileden gelen fotoğrafçılık, meslek haline geldi ve bu kurumsal firmalara video, sosyal medya içerikleri, eğitim videoları ve pazarlama videolarıyla devam etti. Beymen’de eğitim teknologluğu ile tanıştıktan sonra kendimi bu yönde geliştirdim, kafa yordum, piyasanın düşünemediği şeyleri yapmaya çalıştım. Ve artık kafamdaki iki projeyle devam etmek istiyorum. Türkiyenin ilk LMS Ajansı ve Teknolog Akademisi. Bu projeleri ayrıntılı ileride duyuracağım ancak şimdilik bu kadar bilmeniz yeterli :)